Culligan participa en unas jornadas por la autosuficiencia en Bellaterra

La primera jornada sobre autosuficiència de l’EMD Bellaterra evidencia que cal invertir, quan abans millor, en solucions d’eficiència en el consum d’aigua

La jornada es va celebrar el passat 4 de febrer a Bellaterra.

El director gerent de l’Associació espanyola d’empreses de tractament i control d’aigües (Aqua España), Agustí Ferrer, assegura que “existeix un incentiu econòmic per invertir en solucions d’eficiència en el consum d’aigua. I quan abans es faci aquesta inversió, millor”. Unes solucions que estan pensades per al consum humà, l’aprofitament de les aigües pluvials i el reciclatge de les aigües grises. Ferrer va fer aquestes declaracions dissabte, en la ponència inaugural de la primera sessió del cicle de xerrades L’autosuficiència, un valor en alça, organitzat per l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra i que va tractar sobre l’estalvi d’aigua.

El president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, va exposar que el nou cicle de xerrades vol “facilitar eines i ser un marc de debat per ajudar a reduir la despesa del manteniment de les famílies”. Per a Andreu, la tipologia d’habitatges de Bellaterra comporta associades unes despeses elevades però, alhora, també uns avantatges. És per aquest motiu que l’ens local organitzarà xerrades sobre la mobilitat elèctrica, les energies solar, eòlica i geotèrmica, i l’autoproducció alimentària durant el primer semestre d’aquest any. La pròxima jornada està prevista al març per debatre i conèixer propostes sobre la moto i la bicicleta elèctrica.

El representant d’Aqua Espanya va explicar que durant els pròxims anys “el preu de l’aigua seguirà pujant perquè un mandat europeu fixa que cal cobrir el preu real del servei” i va afegir que “ara mateix, l’aigua és relativament barata”. Ferrer va recordar que les empreses disposen d’una tecnologia que permet utilitzar molt millor l’aigua i va alertar als consumidors que abans de contractar els serveis d’un professional s’assegurin que aquest forma part de l’associació o gremi del sector, ja que això “diu molt de l’empresa i és una garantia”.

Anna Torregrosa, responsable del Departament de Qualitat i Medi Ambient del Grup CASSA, va recordar que la companyia gestiona el servei de distribució d’aigua potable dels habitatges de gran part de Bellaterra des de l’any 1981 i va detallar els recursos que Aigües Sabadell destina a la zona. Segons dades del Grup CASSA, l’any 2012 els 894 abonats de Bellaterra van consumir 294.207 m3 d’aigua. Torregrosa va desglossar els conceptes inclosos en el rebut de l’aigua i va explicar als assistents que amb el nou cànon de l’aigua que Aigües Sabadell recapta per compte de l’Agència Catalana de l’Aigua “les administracions públiques busquen que els ciutadans facin un ús racional de l’aigua”.

Aquesta jornada també va comptar amb la participació d’empreses que ofereixen solucions per a l’optimització de l’aigua. Joaquim Marimon, gerent de Minotgreen SL, va defensar la utilització de la gespa artificial en patis i jardins perquè la inversió, amb opció de finançament, s’amortiza en 4 o 5 anys i permet una reducció del consum d’aigua d’entre el 80 i el 90% gràcies també a la utilització de tècniques de jardineria sostenible. César Vendrell, gerent de Perforacions Ordal, va explicar que l’explotació d’un aquífer és rendible en els casos on la factura del consum d’aigua és superior als 150 euros. Una inversió que pot oscil·lar entre els 5.000 i els 9.000 euros permet abastir el 95% del consum d’aigua de la parcel·la. Carlos Batista, gerent d’Ibercanal 64, va posar de manifest que gràcies a la recuperació de les aigües pluvials per al reg, les cisternes dels vàters i la rentadora, es pot aconseguir una reducció del consum d’aigua del 50%. Jesús de la Ossa, cap de vendes de Culligan, va explicar que l’ús de descalcificadors i d’aparells d’osmosi inversa és molt més eficient i sostenible que consumir aigua embolletada i va alertar de l’intrusisme professional de gent sense experiència en el sector.

Aquesta primera jornada de L’autosuficiència, un valor en alça va comptar amb l’assistència d’unes 50 persones al Centre Cívic de Bellaterra. Al final de l’acte, les empreses van resoldre els dubtes dels veïns en els envelats que les empreses tenien a l’exterior de l’edifici.

Sobre el autor

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Scroll al inicio